- FRAGMENTE-

S-a agățat de un gând și a plecat spre un tărâm forfecat de vânturile agonizante ale singurătății. Pledoaria sufletului ei s-a încheiat cu o lacrimă ștearsă cu spatele mânecii în grabă. Nimic din ceea ce se profila pe lângă umila-i ființă nu mai ajungea la metamorfozele propriilor păreri. Totul era nimic, nimic era destul...

Amiaza copleșitoare. Doar zgomotul ventilatoarelor de la aparatele de aer condiționat mai murmură. Păsările s-au ascuns printre ramurile tăcute ale copacilor. Verdele frunzelor învie pofta de mare, de vacanță. Sunt și doi pescăruși, rătăciți în orașul de câmpie, care mai dau ocol blocurilor și anunță răsăritul și apusul soarelui. În spatele...

Idiotul etern - ghid de supraviețuire

- Fragment - 

Despre "idiotul sarcastic"

La polul opus "idiotului comic" se află "idiotul sarcastic". Acel tip de personaj cu rânjetul mereu vizibil, cu umerii dați pe spate și mâinile umplând cu vrednicie buzunarele pantalonilor, cu râsul grotesc și privirea ascunsă pe sub sprâncene. Nu vă speriați, este tot un om complexat, doar că așa a înțeles să se facă remarcat.

"Idiotul sarcastic" citește în seara precedentă un capitol, sau o analiză realizată de profesioniști, se străduiește să memoreze ceea ce a citit până a doua zi, când va pune o întrebare legată de subiectul în cauză și, bineînțeles, nu va primi răspunsuri de la auditoriu, sau acestea vor fi doar supoziții ale celor întrebați. E momentul său de glorie! Va lua atitudinea descrisă mai sus și va cataloga pe cei din jur ca fiind sub nivelul său de cunoștințe. Îi va juca pe degete și va întoarce totul în așa fel ca el să fie admirat și prețuit pentru informațiile pe care le va da abia la final, când toți se vor recunoaște înfrânți.

Problema acestui tip de "idiot" este că nu se poate acomoda în niciun colectiv și nu va avea prieteni. E genul de om singuratic, pe care societatea îl acceptă doar pentru informațiile pe care le oferă din când în când, sau pentru că nu au cum să îl elimine. În jurul lui, va fi mereu o tensiune nervoasă, nerostită, sau izbucnind după închiderea ușii.

Părerea mea este că acest soi uman este creat artificial, în urma unor nereușite personale, și în aprigă determinare de a-și depăși condiția socială. Cu toate armele folosite, ajung la un anumit prag, de la care nu mai pot fi ignorați, și își formează această reputație tocmai pentru a nu fi deranjați de ceilalți. Suferințe vechi sunt reprimate tocmai prin acest comportament, ca o promisiune făcută sieși de a nu mai ajunge în vecinătatea sentimentului de desconsiderare. Răzbunarea este asupra tuturor, pentru că cel care a suferit nu a fost ajutat la timpul respectiv de nimeni. Răzbunarea sa este, de fapt, o demonstrație de putere a omului culcat la pământ odinioară.

"Idiotul sarcastic" nu știe să complimenteze persoanele de sex opus. Dar va ști să le facă să roșească și să le subjuge emoțional. Nu va ține cont de politețuri și alte repere ale bunului simț, decât în măsura în care va obține ceea ce își dorește. Țelul său este suprem, iar indivizii din drumul său sunt neinteresanți. Va submina autoritatea celor de deasupra lui, considerându-se superior din toate punctele de vedere.

Ce este de remarcat la aceste personaje, este faptul că sunt într-un studiu continuu de autoeducare, mai ales atunci când și-au definit calea spre țelul propus. Au o conștiinciozitate și o încăpățânare admirabilă atunci când sunt provocați să rezolve situații care depind de ei. Și, da, găsesc mijloacele de evadare din situațiile critice.

Cum "nimeni nu-i perfect", nu-i vom ocoli nici pe aceștia, cu tot dezgustul pe care îl inspiră...